Complex Ring x A201
STAND VAN ZAKEN: Hartelijk bedankt aan alle buurtbewoners en alle personen die ons gezamenlijk bezwaarschrift hebben ondertekend.
De werken die gaan zorgen voor het verkeersinfarct van Zaventem en de luchthaven en alle mensen die hier wonen, werken, ondernemen en op bezoek zijn!!!
Het openbaar onderzoek over het complex R0 x A201 loopt van 28 december 2023 tot en met 26 januari 2024. Samen met de werken aan zowel de luchthaventram als de heraanleg van het verkeersknooppunt van Zaventem met de heraanleg van de A201 en de rotonde Strabet (A201 x Vilvoordelaan) toegangsweg van en naar de luchthaven en Zaventem-Centrum, mogen we alles samen rekenen op een periode van 7,5 à 8 jaar hinder.
Hoe meer mensen bezwaar indienen, hoe meer de Vlaamse overheid rekening moet houden met onze eisen. Wie niet reageert is akkoord met een verkeersinfarct van Zaventem en de luchthaven en met een nog slechtere leefomgeving in woonwijk Rode Cité en Vilvoordelaan en uiteindelijk heel Zaventem!!!
Dien daarom een bezwaar in tegen te laatste 26 januari 2024. Ofwel schrijf je een eigen bezwaarschrift. Ofwel kun je ons beknopt bezwaarschrift overnemen.
Je kunt dit hier downloaden. Voeg je naam, adres en datum voor indiening toe.
Hoe dien je bezwaar in:
- Ga naar deze webpagina van het omgevingsloket
- klik rechtsboven op "ik wens een bezwaar aan te maken"
- Meld je aan via Itmse, elektronische identiteitskaart, een app of via een SMS
- Vul het invulformulier in, en kopieer ofwel de tekst van je bezwaarschrift in het invulvak of laad je bezwaarschrift als pdf-document op.
- Klik tot slot op de knop ‘Bezwaarschrift indienen’. Als het gelukt is, krijg je een bevestiging via mail.
- Of je kunt je bezwaarschrift afdrukken en dit per post opsturen naar: Dienst Ruimtelijke Ordening Zaventem, t.a.v. Het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Zaventem, Steenokkerzeelstraat 56, 1930 Zaventem of het daar ter plaatse afgeven tegen ontvangstbewijs.
Lees eerst de informatie over de aanleg van de luchthaventram. Zo bent u beter mee met de informatie over deze aanvraag:
Het project omvat het volgende:
- heraanleg knooppunt R0 x A201 (turbineknoop) naar x-vormig kruispunt met op en afritten (single point of interchange of SPI genoemd) met loskoppeling van Woluwelaan (R22), harde knip op termijn van de Ring R0 van de Woluwelaan ter hoogte van de Hector Henneaulaan, het knooppunt R0 x A201 en tussen Diegem-Centrum en Zaventem.
- heraanleg A201: met een rechstreekse op- en afrit van L. Da Vincilaan op de A201 zijde t.h.v. Rode Cité, een U-bocht onder het viaduct voor rotonde Strabet, een extra rijstrook voor rotonde Strabet: 1 voor de U-bocht, 1 voor rechtdoor, 1 voor afrit Zaventem-Centrum, de pechstrook langs de zuidelijke zijde wordt als rijstrook gebruikt:
- meer weefzones op A201: meer risico's op verkeersongevallen
- 70 km en 50 km op op-en afrit naast viaduct
- rechtstreekse op- en afrit van L. Da Vincilaan op A201: 30 km/u door steile hoogteverschil van 2 meter en scherpe bocht
- afstand hoek Toekomststraat-Bosstraat en A201 slechts 0,5 meter en lager gelegen: voor de verkeersveiligheid is 50 km/u nodig en het behoud van de bestaande betonnen rand
- handhaving van snelheidsregime over de hele zone van het knooppunt R0 x A201 tot en met rotonde Strabet
- glazen geluidsschermen plaatsen in zones die al hoge geluidshinder van zone Bos tot en met kruispunt Vilvoordelaan en t.h.v. Seringendreef in overeenstemming met de gemeente Zaventem, Brussels Airport Company, Agentschap Wegen en Verkeer en De Werkvennootschap
- Meest geluidsarme asfalt gebruiken met een geluidsreductie van -3 tot -6 dB(A) ook voor de rotonde minstens geluidsarme asfalt ipv beton van -3 dB(A) omwille van bestaande situatie. Bij beton is er een stijging met + 3 dB(A).
- Vilvoordelaan verbreding met 1 extra afrit voor richting luchthaven en heraanleg van een semi-turborotonde
- openleggen Woluwe: reliëfwijziging, 10 buffer- en infiltratiebekkens en 40 hectare bijkomend infiltatieoppervlakte, recreatiepark, ecoduct onder A201
- fietssnelweg F201 en verbinding t.h.v. het knooppunt met de fietssnelweg FR20 (Brucargo) en FR03 Fietssnelweg via oude treinbedding Brussels Airlines:
- F201 tracé rond Da Vinci achter Novotel naast A201 in de bufferzone met fietstunnel onder op- en afrit L. Da Vinci op A201 en een 2de fietstunnel via pleintje onder Vilvoordelaan voor rotonde Strabet.
- voorstel fietsstraat / fietszone F201 Rode Cité: aansluiten op fietsroute vanaf kruispunt L. Da Vincilaan en Olmenstraat, aanleg van een fietsroute naast voetpad Olmenstraat die aansluit op de Leerlooierijstraat, Invalidenlaan, Toekomststraat, Bosstraat, Tuinwijkstraat dat aansluit op de Vilvoordelaan met vervollediging van het aparte gelegen voetpad tot aan de Vilvoordelaan.
- Zo wordt zowel Brussel, Diegem als Zaventem beter multimodaal ontsloten, met behoud van comfortabele, aparte voetpaden voor voetgangers en goede faciliteiten voor fietsers in een verkeersluwe woonwijk Rode Cité
- harmonisering van snelheidsregime van 30 km/u in woonwijk Rode Cité
- uitgezonderd plaatselijk verkeer
- handhaving parkeren en verkeer verscherpen om de multimodale omschakeling te bevorderen: vraag van Brussels Airport Company aan o.a. Zaventem, ook omdat aan de tramstations geen parkeerplaatsen, geen kiss and ride zone zijn en er parkeerplaatsen langs de Ringlaan geschrapt worden en voor de fietsers
- De afstand tussen het drukke wegverkeer van de A201 voor de fietsers via deze fietsstraat is beter voor hun gezondheid: omdat ze 2 à 4 keer minder luchtvervuiling inademen.
- Langs de L. Da Vincilaan en verderop in de Olmenstraat is het gabarit te klein om een apart fietspad aan te leggen. Met dit alternatief via de Rode Cité faciliteren we een duurzame fietsvoorziening voor woonwijk Den Hoek en een groot deel van Zaventem-Noord dat zo makkelijk en veilig naar de luchthaven kan fietsen.
- Behoud van biologisch waardevol bos, dat door de schoolkinderen van Zaventem werd aangeplant in 1996 ter compensatie van de gerooide bomen voor de heraanleg van de A201 en de Vilvoordelaan (viaduct, op- en afritten, rotonde Strabet en doodlopend maken Tuinwijkstraat): de dieren die erin leven (egels, marters, eekhoorns, verschillende vogelssoorten) worden niet gestoord. Er is niet nagegaan of er bedreigde diersoorten verblijven, geen lichthinder voor de dieren, ecologische verbinding met het pleintje blijft behouden (grasplein Bosstraat, Tuinwijkstraat, Vilvoordelaan, A201)
- behoud van speelplein 't Pleintje voor de kinderen en recreatie en groene zone voor de bewoners en wandelruimte voor met de hond te gaan wandelen
- behoud van comfortabele aparte voetpaden toegankelijk voor iedereen (rolstoelgebruikers, mensen met een verminderde mobiliteit, kinderwagen, kunt naast elkaar lopen, kunt elkaar makkelijk kruisen, makkelijk om met uw trolley te rijden van en naar de luchthaven
- geen verlies aan parkeerplaatsen
- geen vervelende keersituaties in de Toekomststraat en Bosstraat
- geen verhuis van het zwaluwenhuis
- behoud toegang voor grote vrachtwagens (Tuinwijkstraat te smal), levering
- noodsituatie: behoud korte en vlotte toegang voor veiligheid- en hulpdiensten, de aanrijroute is 420 meter korter dan via de omleiding om het verste huis van de Toekomststraat te kunnen bereiken. De keerzone in de Toekomststraat kan maar 1 auto in 1 keer draaien, de vrachtwagen voor huisvuilophaling moet meermaals draaien. Bij een brand of om een slachtoffer te evacueren van de 1ste verdieping kunnen de hulpdiensten niet vlot werken: onvoldoende ruimte voor een ladderwagen, ziekenwagen, mug-team en eventueel politie. Als de pompwagen er nog bij moet bij brand, dan is een hulpverlening zwaar gehypothekeerd wat mensenlevens kost. Er is ook geen advies aan de politie en de brandweer gevraagd door de gemeente Zaventem.
- Vlot patrouilleren door de politie wordt bemoeilijkt bij het afsluiten van de Toekomststraat en Bosstraat.
- Geen verdere inname van de bufferzone die een scheiding vormt tussen de woonwijk Rode Cité en de A201 (wegverkeer en luchthaven) om milieuhygiënische redenen
- De mogelijkheid van Brussels Airport Company om geluidsschermen aan te brengen langs de A201 t.h.v. de Rode en Witte Cité wordt niet gehypothekeerd. Volgens het milieueffectenrapport voor de hervergunning van de activiteiten van Brussels Airport Company zou er een stijging van de geluidshinder komen met meer dan 10 dB(A) bij de groei van de luchthaven en er is geen andere mogelijkheid om die geluidshinder tot een redelijk niveau terug te brengen.
- geen bouw nodig van 2 fietstunnels, geen aanpassingen van de rioleringen nodig, geen verplaatsing van hoogspanningskasten nodig (dienstweg Bos en A201)
- Geen bijkomende inname van ruimte en behoud van onverharde oppervlakte om water op te vangen bij hevige regelval en beter bestand tegen droogte: grondwater beter aangevuld en versterken van de natuur, biodiversiteit en ecotoop. Versterking van de recreatieve en groene park rond het knooppunt R0 x A201: dus geen opbouwen aan de ene zijde en afbraak ergens anders.
- Door openleggen van de Woluwe zal de grondwatertafel in heel het projectgebied en in de omgeving kunnen zakken met 2,5 meter. Rekening houdend dat er bij Sabena Technics grondwaterwinning gebeurt, kan er droogte of schade ontstaan door grondverzet (scheuren, verzakkingen) aan woningen en kan het bos bedreigd worden. Dat is een bijkomende reden om niet te raken aan de verdere inname van open ruimte en de infiltratiezone van de bufferzone maximaal te behouden.
- Klimaatadaptatie: beter bestand tegen hittestress, droogte of extreme regenval
In de bestaande situatie is er een continue verkeersdoorstroming op de turbineknoop R0 x A201, de rotonde Olmenstraat/L. Da Vincilaan en het kruispunt aan Technics (naast de stookinstallatie) t.h.v. Ringlaan met rotonde Strabet, deze zullen omgevormd worden tot kruispunten met verkeerslichten. Het wegverkeer zal telkens afhankelijk van de frequentie en duur dat de luchthaventram rijdt en later ook de ring(tram)bus bijkomende zorgen voor het onderbreken van de verkeersdoorstroming. Dit leidt tot terugslag van het wegverkeer en in alle rijrichtingen. Hierdoor nemen de files tijdens de ochtend- en avondspits in Zaventem toe, maar bestaat het risico van een blokkade van de rotonde Strabet wat nefast is voor het wegverkeer van en naar de luchthaven en Zaventem.
Het SPI kent versmalde rijstroken 2 per rijrichting en geen pechstrook. Er zijn 8 verkeerslichten met een 3 fasenregeling (zie afbeelding)
- wat als de verkeerslichten defect zijn?
- meer risico op verkeersongevallen door kruisend verkeer
- bij een verkeersongeval op het kruispunt: kunnen alle rijrichtingen geblokkeerd raken, ook bij een escorte van staats- en regeringsleiders, een elektrische auto die vuur vat of bij defect mag niet gesleept worden: dat is ter plaatse uitbranden of optillen om te laten afkoelen in een container met water
- minder hoge snelheid: turbineknoop 90 km en 70 km/u naar 70 en 50 km/u
- bijkomend verkeer van de Woluwelaan dat via de A201 richting R0/E19 pas in t.h.v. het knooppunt in Machelen de afrit R22 genomen kan worden
- de alternatieve routes die de Werkvennootschap voorstelt leiden vooral door bedrijvenzones van Diegem, Sint-Stevens-Woluwe en Zaventem waar er nu al files zijn en die kunnen het bijkomende verkeer van de Woluwelaan niet verwerken. Verder is er geen goede alternatieve ontsluiting van de Woluwelaan ter hoogte van Zaventem-Noord in de richting van Diegem-Centrum naar Zaventem-Noord. De Woluwelaan verwerkt tussen de Hector Henneaulaan en de A201 37.880 à 40.000 voertuigen, waar gaan die naartoe?
- via de dorpskernen van Zaventem, Sint-Stevens-Woluwe en Diegem.
- de verkeersdoorstroming en verkeersleefbaarheid van heel Zaventem en de regio inclusief van de luchthaven staat op het spel.
- het verkeer van de Woluwelaan wordt in dezelfde richting als de R0 en E19 gestuurd om via het knooppunt van Machelen de afrit R22 te nemen. Deze oprit van de A201 naar de R0 en E19 is al heel druk, filegevoelig en staat dagelijks vast tijdens de avondspits. Daar dan nog het bijkomende verkeer van de Woluwelaan toevoegen, maakt het fileleed erger.
- de evacuatieroutes voor het wegverkeer van de parallele wegen langs de A201 moeten behouden blijven: Ringlaan (1 rijstrook richting en dan verbreding naar 1 afrit richting Technics en rotonde Strabet) de rijrichting Diegem-Lo zal geschrapt worden. Dit is nefast bij een incident of verkeersongeval op de A201 van de rotonde Strabet richting R0: dan moet het verkeer omgeleid worden rond de rotonde Strabet via Zaventem-Centrum. Hierdoor blokkeert de rotonde Strabet en de verkeersdoorstroming van en naar de luchthaven en Zaventem. Verder is de Toekomststraat en Bosstraat belangrijk omdat bij het afsluiten van de Ringlaan, A201, Vilvoordelaan en rotonde Strabet: komt het verkeer via de Toekomststraat-Bosstraat om hun klanten zo dicht mogelijk bij de luchthaven af te zetten, zodat ze te voet met hun trolley naar de luchthaven kunnen gaan. (2015 bij gaslek middelhoge drukleiding Fluxys in de buurt van gebouw 25)
Openleggen Woluwe
De Woluwe is niet de oorzaak van de overstromingen in de sterk verharde Wolluwevallei en haar stroomgebied. Het is de moerriool een stelsel van rioleringen en grote betonnen collectoren die rioolwater opvangen. De Woluwe stort over in de moerriool. De moerriool zit aan het einde van haar opvangcapaciteiten. Bij extreme regenweer bestaat de kans dat de moerriool overstroomt. Wat zijn wel de voordelen: vergroten van de infiltratiezone en buffercapaciteit van water en park met ontwikkelen van een nieuwe biotoop.
Voor de ring(tram)bus zal er een tram(bus)tunnel aangelegd worden t.h.v. de Lostraat in Diegem-Lo onder de Ring R0 die rechtstreeks aansluit op de Woluwelaan, waar de ring(tram)bus op een aparte bedding zal rijden. Deze nieuwe ring(tram)bustunnel zal ook door ander openbaar vervoer gebruikt kunnen worden en voor de veiligheids- en hulpdiensten. Vermoedelijk ook voor de escortes van de staats- en regeringsleiders!!!

Van turbineknoop in 2024 naar het single point of interchange met park en meanderende Woluwe - bron: 1932works

Single point of interchange met verkeerslichten - 3 fasenregeling

Einde fietstrace fietssnelweg F201 t.h.v. Brug Diegem-Lo en Novotel

gedeelte fietstrace fietssnelweg F201 - thv Rode Cité

voorstel nieuw tracé F201 fietsstraat/zone Rode Cité

Fases werken knooppunt R0 x A201 - bron: 1932works

Heatmap avondspits 2024 en 2030 - gebaseerd op micro en macrosimulaties maar geen effectieve tellingen van de verkeersdrukte!!! Zie de blokkeringsas: rotonde Vilvoordelaan/Olmenstraat, rotonde Strabet en A201 en op het SPI
Harde knip Woluwelaan Diegem-Centrum en Zaventem, loskoppelen Woluwelaan van knooppunt R0 x A201

Harde knip Woluwelaan (R22) ter hoogte van Hector Henneaulaan en alternatieve route via Belgicastraat en sluiproute doorheen Zaventem

Harde knip Woluwelaan Diegem-Centrum: alternatieve route voor R22: via R22B - op-en afrit A201 of verder door R22B tot aan Hector Henneaulaan

naar Woluwelaan R22 via A201, richting R0/E19, ter hoogte van oprit E19, links afrit R22 in het knooppunt van Machelen

Sluiproute: via Olmenstraat, Nieuwe Zaventemsesteenweg 1) via J. Blaironstraat, Haachtsesteenweg, R22 richting Diegem-Centrum of Vilvoorde OF 2) via Zaventemsesteenweg, Haachtsesteenweg; R22
GEVOLGEN VOOR DE RODE CITÉ
definitieve afsluiting Bosstraat - Toekomststraat voor wegverkeer door de fietssnelweg F201
- De Toekomststraat en Bosstraat worden definitief afgesloten voor het wegverkeer.
- De zorgt dat we allemaal een langere afstand moeten rijden om onze woning te bereiken en dat de verkeersdrukte toeneemt in de andere straten van de Rode Cité.
Keerpunt personenvoertuigen in Toekomststraat
- In de Toekomststraat wordt een keerpunt voor personenvoertuigen gemaakt dat reikt van de huisnummers 88 tot en met 78 in de Toekomststraat.
- Een gedeelte van het bos wordt gekapt waarvan de bomen al 27 jaar oud zijn. De bos werd ter compensatie aangelegd van de bomen die gekapt moesten worden voor de aanleg van het viaduct en de rotonde Strabet in 1994-1995.
- De bewoners kunnen niet meer voor hun woning parkeren en de parkeerplaatsen aan de overzijde van de Toekomststraat vallen ook weg. Dit komt neer op 12 à 14 parkeerplaatsen die verdwijnen.
Versmald voetpad hoekwoning Bosstraat 35
- Doordat de fietssnelweg F201 de hoek van de Bosstraat en Toekomststraat afsluit, wordt het voetpad ook versmald tot 1,5 m breed. In de Bosstraat is er een op- en afrit voorzien van de fietssnelweg F201 die de toegang tot de garage, hek en woning belemmerd.
- De afstand van de autosnelweg A201 tot aan de hoekwoning bedraagt minder dan 10 meter. De afstand van de hoek Toekomststraat-Bosstraat slechts 0,5 meter en met een hoogteverschil.
Fietssnelweg F201
- De fietssnelweg F201 is 4 meter breed met telkens 1 meter links en rechts ervan als vrije ruimte. Daardoor is er een breedte van minstens 6 meter dat ingenomen wordt. Waar de riolering en de dieper liggende riolering van de luchthaven naartoe moet dat is nog een raadsel!
- Er is een op-en afrit voorzien van de fietssnelweg t.h.v. Bosstraat 35. pal naast het voetpad in de Bosstraat.
- Voorbij de hoek Toekomststraat - Bosstraat op het pleintje gaat de fietssnelweg naar beneden in een open sleuf tot niveau -1 om dan via een tunnel onder de Vilvoordelaan net voor de rotonde Strabet terug te stijgen in een open sleuf die tot voorbij het herdenkingsmonument van de aanslagen terug op normale hoogte komt. De fietssnelweg gaat vanaf het pleintje onder de Vilvoordelaan door tunnel net voor de Rotonde strabet. Het lokale fietsnetwerk sluit aan op de fietssnelweg F201 met een opritlus net voorbij het herdenkingsmonument langs de A201.
- In het doodlopende gedeelte van de Tuinwijkstraat komt er een oprit van een fietspad net na het grote appartementsblok gaat zo naar de bovengrondse fietsoversteekplaats in de Vilvoordelaan net voor rotonde strabet.
- Het meest gebruikte voet- en fietspad van de Vilvoordelaan richting luchthaventerminal verdwijnt. Het wordt gebruikt door de fietssnelweg.
- Om de fietssnelweg aan te koppelen met het lokale fietspad van Zaventem wordt dit verlegd, ook het voetpad wordt verlegd. Het voet en fietspad loopt langs de parking van het hoekgebouw Tuinwijkstraat en Vilvoordelaan. Pal naast Air Parking worden de bomen gekapt en verdwijnt de graszone om die aansluiting te realiseren. Het is onduidelijk of het voetpad nog gaat doorlopen tot aan de luchthaventerminal zoals in de bestaande situatie.
Voet - en fietspad van en naar de luchthaventerminal en de bedrijvenzone aan de Ringlaan moet behouden blijven als ook de oversteekplaats voor voetgangers en fietsers vanuit de Vilvoordelaan
- De meeste mensen die op de luchthaven werken wonen in Zaventem. Het meest gebruikte voet- en fietspad dat van de Vilvoordelaan naar de luchthaventerminal loopt
- Het is niet duidelijk of er nog een voetpad is dat volledig doorloopt tot aan de luchthaventerminal.
Van 1 oprit en 1 afrit naar 1 afrit en 2 opritten in Vilvoordelaan
- De op- en afrit van de Vilvoordelaan voor de rotonde Strabet gaat van 1 oprit en 1 afrit naar 1 afrit en 2 opritten. Dit heeft te maken met de werking van de semi-turborotonde. Dit heeft tot gevolg dat er een veel kleinere middenberm komt. In de bestaande situatie is er een brede middenberm die zorgt voor meer veiligheid en comfort voor voetgangers en fietsers om er over te steken.
Keerpunt voor personenwagens verdwijnt in de Tuinwijkstraat en de straat wordt verder afgesloten tot de helft van de zijgevel van de appartementsblok Vilvoordelaan 153
Het grootste deel van de Tuinwijkstraat met het keerpunt wordt afgesloten voor het wegverkeer tot ongeveer in de helft van de zijgevel van het appartementsblok Vilvoordelaan 153 waarvan een zijgevel uitkomt in de Tuinwijkstraat. Hierdoor zal de ondergrondse garage van het appartementsblok niet meer toegankelijk zijn.
Pleintje verdwijnen er 17 parkeerplaatsen in Bosstraat en Tuinwijkstraat van de 35
- Bosstraat: van de 20 parkeerplaatsen verdwijnen er 9 parkeerplaatsen
- Tuinwijkstraat: van de 15 parkeerplaatsen verdwijnen er 9 parkeerplaatsen
- Van de 35 verdwijnen er 17 parkeerplaatsen
Vilvoordelaan vallen ca 10 parkeerplaatsen weg
- Van Vilvoordelaan 153 tot en met 147 en van 188 tot de helft van 182 vallen de parkeerplaatsen weg wat neerkomt op ca. 10 parkeerplaatsen

Figuur 29. inplanting en aansluiting F201 in de buurt Rotonde Strabet (Project-Mer Complex R0 x A201, p. 91)

Bron.Figuur 32 ontwerp rotonde Strabet en omgeving - 200790 - project-MER complex R0 x A201, p. 75
Rotonde Strabet (rotonde onder het viaduct van en naar de luchthaven A201 en de Vilvoordelaan
- De rotonde Strabet wordt omgevormd tot een turborotonde volgens Nederlands model. De omvang is kleiner dan in de Nederlandse richtlijn Turborotondes (CROW publicatie 257) om tussen de peilers van het bestaande viaduct te passen.
- Een turborotonde bevat 2 rijstroken en kan meer voertuigen verwerken (3500 - 5000 voertuigen per uur) dan een rotonde met 1 rijstrook (2000 voertuigen per uur). De snelheid op de rotonde bedraagt 30 à 40 km per uur.