Rode Cité - eerste tuinwijk naar Engels model van België
Hoe het begon in 1920
Door de industriële ontwikkeling van Zaventem was er een grote nood aan arbeidskrachten. De sociale woningmaatschappij S.A. Saventhem-Extension later bekend als Zaventem Uitbreiding werd opgericht op 12 augustus 1920. In de herfst van 1920 schreef men een wedstrijd uit voor de aanleg van een woonwijk.
Van de 117 eengezinswoningen van het bekroonde ontwerp van architect Jean de Ligne zijn er slechts 30 gebouwd. Het gaat om maisonnettes die gekoppeld zijn per 2, 3, 4 of 5 en elk een voortuintje hebben. De 2de winnaar, architecten James Allard en Josse Mouton bouwden 45 woningen met een verdieping. Ook de 3de winnaar, E. Vander Slagmolen en P.L. Verbist bouwden nog eens 15 woningen.

Bron: Platanenstraat - Populierenstraat Facebook Ge Zijt van Zaventem Luc Vanderschrieck
Straten als bomen
In 1920 legde men eerst de straten aan in een dampatroon tussen de twee hoofdstraten, de Vilvoordelaan en de Olmenstraat.
Als eerste tuinwijk mocht de verwijzing naar bomen en tuin niet ontbreken, die komen dan ook terug in de straatnamen:
- Bosstraat
- Olmenstraat
- Platanenstraat
- Populierenstraat
- Wilgenstraat
- Tuinwijkstraat
- Vilvoordelaan

Bron: Informatie Vlaanderen
Geboren met een donkerrode baksteen in de maag...
De bouw van de tuinwijk Rode Cité duurde van 1920 tot en met 1922.
Twee jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog was er een grote nood aan bouwmateriaal om aan die massale vraag van de wederopbouw van ons land te kunnen voldoen, werden deze woningen opgetrokken in donkerrode bakstenen die ter plaatse zijn gemaakt. Zo is de eerste tuinwijk naar Engels model van België "Rode Cité" geboren.
Het gaat om een 90-tal woningen op een oppervlakte van ca. 4 hectare.

Bron: Facebook Ge Zijt van Zaventem Luc Vanderschrieck
De architecten
Jean de Ligne (1890-1985)
Hij een Belgisch architect die studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel en hij bouwde op 22-jarige leeftijd zijn eigen huis, waar hij tot zijn dood in zou blijven wonen. Hij was 30 jaar toen hij de eerste tuinwijk Rode Cité naar Engels model van België ontwierp. Hij is geboren in Brussel en is er ook overleden op 95-jarige leeftijd. Naast de tuinwijk Rode Cité heeft hij ook enkele beroemde gebouwen ontworpen zoals de Albert Elisabeth Polikliniek en enkele Art-Deco eclectische huizen.
James Allard (1890-1974)
De in Doornik geboren architect legde zich toe op sociale woningbouw, zijn bouwstijl kenmerkte zich door zowel modernisme en historisme. Hij overleed in Ottignies.
Josse Mouton (1887-1960)
Hij is een Belgisch architect die naast de Rode Cité ook tuinwijken heeft ontworpen in Moortebeek (Anderlecht), Watermaal-Bosvoorde en hij ontwierp ook het César de Paepe ziekenhuis.

Bron: Populierenstraat Facebook Ge Zijt van Zaventem Luc Vanderschrieck

Bouwkundig erfgoed
De tuinwijk Rode Cité is erkend bouwkundig erfgoed sinds 2009. De erkenning liep af op 8 oktober 2021. De Vlaamse Regering heeft de tuinwijk Rode Cité opnieuw als bouwkundig erfgoed vastgesteld vanaf 8 oktober 2021.
INVENTARIS ONROEREND ERFGOED 2023: Tuinwijk Rode Cité [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/121970(geraadpleegd op 21 november 2023).
Rode Cité
De naam van de woonwijk Rode Cité is ontleend aan de tuinwijk Rode Cité die er onderdeel van uitmaakt. De oppervlakte van de woonwijk strekt zich uit van de A201, Vilvoordelaan, Olmenstraat tot en met de Leonardo Da Vincilaan in Zaventem.
In de periode van 1924 tot 1926 zijn er naar het model van de tuinwijk Rode Cité nog gelijkaardige woningen opgetrokken met verdieping die gelegen zijn in de Tuinwijkstraat en de Toekomststraat.
In de jaren 50 is er een nieuwe sociale woonwijk gebouwd met eengezinswoningen in de Toekomststraat, Invalidenlaan, Leerlooierijstraat, Seringendreef en Vredesdreef. Door veel Zaventemenaars gekend als de "nieuwe cité". Na jarenlange leegstand is een groot deel van de eengezinswoningen gesloopt en vervangen door een appartementencomplex met 107 wooneenheden en een parkeergarage.
Verder zijn er over verschillende periode nog bel-etagewoningen gebouwd, eengezinswoningen en appartementsgebouwen.

Luchthaven van Zaventem - ontwikkeling technische loodsen en zakenluchthaven
De zakenluchthaven begon met Abelag Aviations (Lux Aviations) en de technische gebouwen en loodsen van Sabena.
Bron: Geopunt Vlaanderen - luchtfoto 1971-2019